De omgeving van Camping Den Molinshoeve

Camping Den Molinshoeve ligt centraal gelegen in de buurt van al het moois wat Zeeuws-Vlaanderen en België je te bieden hebben. Wij zijn als Zeeuws-Vlamingen dan ook trots wat ons landje aan cultuur, natuur en gezelligheid bezit.

Op stap in Zeeuws-Vlaanderen

’t Zwin in Retranchement

De camping ligt ongeveer 1 kilometer van het unieke natuurreservaat ’t Zwin. Vanuit het bezoekerscentrum in Knokke (10 minuten met de fiets) kun je zelfstandig of onder begeleiding een wandeling maken door ’t Zwin en zelf de schorren, slikken, vogels en andere dieren ontdekken en je verbazen over dit mooie stukje natuur.

De brede zandstranden grenzen aan natuurgebied ’t Zwin en liggen langs de kust tot aan Breskens. Er is rust en ruimte in overvloed en geniet vooral ook van de prachtige wolkenluchten die aan je voorbij trekken.

Voor meer informatie kun je kijken op www.zwinstreek.eu.

Fietsen en wandelen vanaf de camping

Op 600 meter vanaf de camping ligt fietsroute knoopunt 29 en wandelroute knooppunt 12. Vanaf deze punten zijn er vele mogelijkheden om te fietsen en wandelen door Zeeuws-Vlaanderen en België.

De vele wandel- en fietspaden in West-Zeeuws-Vlaanderen geven je de gelegenheid de prachtige combinatie van zee-, natuur- en polderlandschap te ontdekken. De Zwinroute en Panoramaroute staan in onze folder van de camping afgedrukt. De folder ontvang je bij aankomst op de camping.

Retranchement

De camping ligt vlakbij het dorp Retranchement. Een bijzondere naam voor een bijzonder dorp. Dit Franse woord betekend verschansing of versterking. Dit mooie dorp werd in 1604 gesticht door prins Maurits om de Zwingeul tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden te beschermen. Het is nog net Nederland maar je kijkt uit over Belgisch-Vlaanderen. Een wandeling over de vestingswallen en Fort Nassau is zeker aan te raden (vanaf de camping is er een bewegwijzerde wandelroute).

Ondek ook het cultureel erfgoed; de open standerdmolen, de Nederland Hervormde Kerk en D'Ouwe Schoole. Na de wandeling kun je genieten van een lunch of drankje in het zonnetje op een van de terrassen.

Cadzand

Je vindt op de kaart Cadzand-Dorp en Cadzand-Bad. In de Hervormde kerk in Cadzand-Dorp zijn er heel regelmatig exposities die het bezoeken waard zijn. Buiten brand de vredesvlam.

In Cadzand-Bad zijn er winkels, een supermarkt, bakkers, een traiteur en viswinkel. Haaientanden zoeken op het strand van Cadzand-Bad is een echt unieke ervaring. Daarna een ijsje eten op het Duinplein met al van oudsher het lekkerste ijs in Cadzand. En niet te vergeten slenteren langs de jachthaven. 'S avonds is het de plek om te zon onder te zien gaan.

Zeeuwse evenementen is een leuk bedrijf voor arrangementen, worshops of het huren van een elektrische golfcar. Kijk op www.zeeuwseevenementen.nl voor meer informatie.

Voor meer informatie kun je kijken op www.vvvzeeland.nl/cadzand en www.cadzandcultureel.nl.

Breskens

Vanaf de camping kun je fietsen over de duinen naar Breskens (ongeveer 15 kilometer). Breskens heeft een jacht- en vissershaven waar er altijd bedrijvigheid is. Het Visserijmuseum bij de jachthaven is zeker een bezoek waard. Het is interactief en ze hebben een ongelofelijke verzameling schelpen. Aan het Spuiplein zijn veel terrasjes te vinden.

Voor meer informatie kun je kijken op www.vvvzeeland.nl/breskens en www.museumbreskens.nl.

Groede

Ga slenteren door Groede en door het authentieke Slijkstraatje. Ga daarna verder op de markt, naast de Grote Kerk, en geniet van een lokaal gebrouwen Marckensteijn biertje op het terras. Groede is in 2013 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Zeeland door radio 3FM.

Voor meer informatie kun je kijken op www.het-vlaemsche-erfgoed.nl.

Sluis

Bezoek vooral ook Sluis. Om te winkelen, te slenteren, een terrasje te pakken en natuurlijk mosselen te eten. Een bezoek aan het Belfort mag je zeker niet overslaan. Helemaal bovenin de toren wordt je verrast door een prachtig uitzicht over de omgeving.

Voor meer informatie kun je kijken op www.sluisonline.nl.

Badkoerier

Veel informatie over West-Zeeuws-Vlaanderen en België is te vinden in De Badkoerier. Het staat daarnaast vol met activiteiten in de omgeving. Dit informatieve boekje krijg je bij aankomst.

Voor meer informatie kun je kijken op www.badkoerier.nl.

Met de kinderen in Zeeuws-Vlaanderen

In de omgeving valt er voor de kinderen genoeg te beleven! Naast het strandplezier kunnen verschillende uitstapjes worden gemaakt. Een kleine greep:

In de vakanties worden er bovendien voor kinderen veel activiteiten georganiseerd.

Bij het ontdekken van de streek (met of zonder kinderen)is het natuurlijk wel handig om te weten of je bestemming open is zodat je gerust op pad kan zonder teleurstellingen. Controleer daarom de openingstijden in Zeeland voor je vertrekt.

Op stap in België: Knokke, Brugge, Gent en Antwerpen

Om het bourgondische gevoel te ervaren kunt u zich onderdompelen in de sfeer van historische Belgische steden. Een bezoek aan de prachtige plaatsen Brugge, Damme, Gent of Antwerpen is dan ook een hele ervaring. Brugge en Damme liggen op ongeveer een half uurtje met de auto en Gent en Antwerpen een uur met de auto vanaf de camping.

Ook is het mogelijk om op de fiets via Retranchement naar de boulevard van het mondaine Knokke te gaan en weer terug te rijden door de eeuwenoude Haezegraspolder.

Een bezoek aan het oorlogsmuseum in Ramskapelle zal je verbazen. Op een bijzondere manier voel en beleeft je wat zich in de Tweede Wereldoorlog in Vlaanderen heeft afgespeeld. Het museum is te bezoeken met en zonder gids.

Voor meer informatie kun je kijken op www.west-vlinderen.be en www.west-vlaanderen.be.

Eten en Drinken in West-Zeeuws-Vlaanderen en België

In Zeeuws Vlaanderen zijn de Vlaamse invloeden duidelijk herkenbaar. Niet alleen in ons dialect maar ook in onze bourgondische eetgewoonten.

Een groot aantal sterren restaurants zijn hier te vinden. Maar ook in een eetcafé, brasserie of restaurant vind je een prima maaltijd.

Een lekkernij voor ’s ochtends bij de koffie is een “Cezandse” papkoek met bruine suiker. In de middag een Belgisch biertje met Brugse toast en Damse mokke (dat is een kaasje). Als het avond is geworden een heerlijk pannetje mosselen met friet!

Gastvrouw van de Zwinstreek

Als je vragen hebt over uitstapjes, activiteiten, musea, fiets- of wandeltochten of gewoon iets wilt weten over mijn prachtige streek kom dan naar de receptie.

Ik ben sinds november 2013 ‘Gastvrouw van de Zwinstreek’ en ik vertel graag meer over onze mooie streek.

Voor meer informatie kun je kijken op www.zwinstreek.eu.

De haven van Breskens Sluis De gracht van Brugge De markt in Brugge Alle torens in Gent Oude huizen in Gent